HCL

1. Maakt optimaal gebruik van daglicht
De zon is de krachtigste en goedkoopste lichtbron die we kennen. De oorsprong van Human Centric Lighting is dan ook gebaseerd op het licht in de natuur. Ons oog dient minimaal 4 uur blootgesteld te worden aan 240 lux van het spectrum en de kleurtempratuur van de daglicht (d65) om de biologische effecten van licht te activeren. 

2. Zorg voor de juiste invalshoek van de verlichting.
In de natuur wordt de hemel boven en voor ons ervaren als een groot lichtgevend oppervlak, welke doorloopt tot aan de horizon. Daarnaast bevinden de receptoren, welke de biologische effecten van licht activeren, zich onderin het oog. Door lichtinval van een groot helder oppervlak boven je hoofd zal ook een groot deel van dit licht onder de juiste hoek in het oog vallen. Door de verlichting in het kantoor breed te verspreiden via het plafond en de wanden, wordt dit effect uit de natuur nagebootst.

3. Zorg voor de juiste kleurtemperatuur met de juiste intensiteit.
Met name het blauwe deel van het spectrum activeert de biologische effecten van licht. Koelwit licht heeft dus een groter effect dan warmwit licht. Er is dan ook bij warmwit licht een hoger verticaal lichtniveau op ooghoogte nodig dan bij koelwit licht. Met de huidige technieken in LED verlichting is het mogelijk om met één armatuur verschillende kleurtemperaturen weer te geven. Op die manier kan het licht in de juiste lichtkleur en in de juiste dosering aangeboden worden.

4. Zorg voor het juiste licht op het juiste tijdstip.
Om te voorkomen dat we ons dag- nachtritme ontregelen, is het belangrijk dat we het licht op de juiste wijze regelen. Naast het regelen van de intensiteit en kleurtemperatuur van het licht, is ook het tijdstip waarop we een bepaald type licht aanbieden van belang. Door in de ochtend en na de lunch koelwit licht met een bepaalde intensiteit via het plafond te reflecteren, zullen de biologische effecten op de juiste tijd gestimuleerd worden. Daarentegen zal aan het eind van de middag en in de avond gedimd warmwit licht aangeboden dienen te worden.

<