Wij zijn morgen geopend vanaf 06:00
TGH van Triest BV
Over TGH

Energielabel C - wat is het en hoe kan je het verbeteren?

Energielabel C - wat is het en hoe kan je het verbeteren?

ENERGIELABEL C VERPLICHT, WAT HOUDT DIT PRECIES IN?

De nieuwe aanpassing in het Bouwbesluit bepaalt dat het voor bedrijfsgebouwen vanaf 1 januari 2023 verplicht is om minimaal energielabel C te hebben. Let op, het gaat niet om alle gebouwen. De verplichting geldt alleen voor bedrijfs- of kantoorgebouwen met de volgende kenmerken:

  • De oppervlakte van het gebouw is groter dan 100m2.

  • Meer dan 50% van het gebruiksoppervlak van het gebouw heeft een kantoorfunctie.

  • Het gebouw is over twee jaar nog in gebruik als kantoor (dus er is geen sprake van sloop, wijziging van de bestemming of onteigening).

  • Het gebouw is geen monument.

Een gebouw dat aan deze kenmerken voldoet en op 1 januari 2023 nog geen energielabel C heeft, mag dan niet meer gebruikt worden. Gemeentes gaan hierop toezien.

WAAROM WORDT ENERGIELABEL C VERPLICHT?

Deze nieuwe verplichting komt voort uit het Energieakkoord. Het Energieakkoord is een overeenkomst voor duurzame groei, waarin de overheid samenwerkt met werkgevers, vakbeweging en natuur- en milieuorganisaties. Doelstellingen van dit akkoord zijn onder andere energiebesparing en vergroten van het gebruik van duurzame energie.

DE OPPERVLAKTE VAN HET GEBOUW IS GROTER DAN 100M2.

MEER DAN 50% VAN HET GEBRUIKSOPPERVLAK VAN HET GEBOUW HEEFT EEN KANTOORFUNCTIE.

HET GEBOUW IS OVER TWEE JAAR NOG IN GEBRUIK ALS KANTOOR

HOE BEREIDT U ZICH HIEROP VOOR?

Hoeveel werk het aanpassen aan de nieuwe eisen is, hangt grotendeels af van het huidige energielabel van uw pand. Vaak zijn met enkele gerichte energiebesparende maatregelen al goede resultaten te behalen. Bijvoorbeeld door duurzame verlichting toe te passen. Zit de technische levensduur van verlichting erop? Vervang deze dan door een duurzamere variant, bijvoorbeeld led-lampen. Naast het in gebruik nemen van meer energiezuinige verlichting kunt u ook energie besparen met verlichting met aanwezigheidsdetectie. Een ander goed voorbeeld om energie te besparen, is daglichtafhankelijke regeling: bij voldoende daglicht dimmen de lichten of blijven ze uit. Met verlichting is enorm veel mogelijk.

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP!

Wilt u meer weten over energielabel C kantoren of over de mogelijkheden van energiebesparende verlichting? Maak gebruik van ons lichtadvies op maat. U leest er meer over op onze lichtadvies-pagina. Of neem contact met ons op via onderstaande contactgegevens. Wij helpen u graag verder!